Havsbadets historia

Sommar år 1900; En mild havsbris sveper över Smögens nya stolthet – Smögens Hafvsbad. Dörrarna öppnades för celebriteter och för de första gästerna. Väl inne kunde de börja beundra allt det nya. Den vackra matsalen och alla de åtta rummen.

De nya gästerna samlades i små grupper på klipporna för att njuta av naturen och varandras sällskap. Föreståndarinnans vällagade måltider med mycket fisk och skaldjur fick komplimanger för sin utsökta smak.

Smögens Hafvsbad invigdes år 1900 och blev därmed Bohusläns sista kuranstalt. Bland de som hade abonnemang på ”panget” återfanns baroner, fabrikörer, direktörer, hovtandläkare, violinister, överstelöjtnanter och skådespelare. De kom för att andas ren luft och bada i det salta havet.

LÄS MER

Man kan även läsa i gamla skrifter från förra seklets början att ”Smögen synnerligen är lämpligt för dem som genom några veckors friluftsvistelse vid hav och klippor ämna rekreera sig efter vinterns intellektuella ansträngningar”

Idag förvaltar vi vårt historiska arv med ömhet. Därför är vi noga med att bevara andan från förr, i en modern anläggning med alla tänkbara bekvämligheter.

VISA MINDRE

1899 – idag

En historisk plats

1899

Bohusläns sista kuranstalt

År 1899 bildas aktiebolaget AB Smögens Hafsbad med en styrelse bestående av C.James Andersson, A. Odenberg, F.O Ahlqvist, C. Wallentin. C.A. Lysell, C. Samuelsson och Karl Alfred Söderberg med syfte att uppföra en restaurationsbyggnad, ett varmbadhus och två kallbadhus. Kontraktet för byggnationen gick till Byggmästare Johan Larsson och var på 2250kr varav 1750kr skulle betalas under byggtiden och 500 kr när arbetet var utfört. Enligt kontraktet skulle arbetet vara klart nästkommande juni och om det inte var det skulle 200kr återbetalas.

1900

En grand öppning

Sommar år 1900. En mild havsbris sveper över Smögens nya stolthet – Smögens Hafvsbad. Dörrarna öppnades för celebriteter och för de första gästerna. Väl inne kunde de börja beundra allt det nya. Den vackra matsalen och alla de åtta rummen.

2001

Expansion

Genom ett omfattande byggprojekt 2001 fick Smögens Hafvsbad en modern tillbyggnad med 22 ytterligare rum, konferenslokaler och spa.

2004

Två praktfulla byggnader

Smögens Hafvsbad erhåller och renoverar Smögens ålderdomshem som ligger ca 100 m från huvudbyggnaden. Därmed utökas Smögens Hafvsbad med ytterligare 36 rum, gym och ett bageri.

2020

Smögens stolthet

Idag står Smögens Hafvsbad ståtligt längst i väster med praktfull omgivning och består av 76 hotellrum fördelade på två hotellbyggnader, spaavdelning med stort utbud av behandlingar, pooler och bastur samt en stor konferensanläggning.

historisk bild på Smögens Hafvsbad
Badgäster på Smögen utför gympa
Evert Taube på Smogen 1917
Historisk bild på Smögens Hafvsbad
Historisk bild på Smögens hafvsbad
Man vilar på klipporna på Hallö 1916
Våra paket
Alltid bästa pris direkt via oss
Smögens Hafvsbad

 

 

 

Bada året runt i västerhavet. Det finns flera badplatser men närmast är Makrillviken som ligger ca 150m från hotellet

 

 

I västerläge, insjunken i vår uteterrass, med utsikt mot havet passar vår utepool både för sommar som vinter. Temperaturen varierar efter säsong men ligger på 35/38 grader

.

 

 

Här finner du duschupplevelser utöver det vanliga.  Välj mellan Kneippdusch, himmelsdusch eller regndusch.

 

 

 

Vintertid i Makrillviken ligger vår havsbastu med tillhörande brygga. Här kan du ta ett uppfriskande kallbad och njuta av värmen i bastun till den fantastiska samt rogivande utsikten.

 

 

 

 

Sjunk ner i 37 grader, slappna av och frigör stressen i vår bubblande bubbelpool

 

 

 

Kombinera din spavistelse med någon av våra fantastiska spabehandlingar som utförs av våra välutbildade terapeuter!

Läs mer om våra spabehandlingar

 

 

 

Stig in i vår ångbastu och svettas i hög luftfuktighet i en temperatur på 45 grader

 

 

 

I vår klassiska torrbastu stiger graderna. Kliv in i den heta bastun på 70 grader och låt kroppen återhämta sig och musklerna att slappna av

 

 

Inomhuspoolen med panoramafönster som blickar västerut mot havet och solnedgången omfamnas av en temperatur på 31 grader.

Som djupast är poolen 1,80 meter.      SvitMinisvitSuperiorrumDubbelrum