Sommarguide Smögen 2022

Sommarguide Smögen / Att göra på Smögen

Personalen på Smögens Hafvsbad har skrivit ihop den kommande sommar-Smögens bästa resetips, turistattraktionerna, badplats- och restaurangrekommendationer. Vi hoppas du som läser får stor nytta av denna information; fullt med spännande se och att göra runt om Smögen och dess närområde – för att din vistelse skall bli så optimal och njutningsfull som möjligt.

Denna sommarguide innehåller tips för barnfamiljer, kompisgänget och ungdomar. Här finner ni information om events, butiker, kaféer, restauranger, festivaler, museer, turistattraktioner, utflyktsmål, vandringsleder och mycket mer.

Vi fyller på guiden allteftersom fram till sommaren. Har du några tips som vi kan ta med i den ultimata sommarguiden för Smögen, skicka då ett meddelande till oss på Facebook eller Instagram och hänvisa till ”Sommarguide Smögen” så är vi väldigt tacksamma. God läsning!

SMÖGENS STORA BLÅ
vårt populäraste paket

Restauranger på Smögen

 

The Barn

Precis ovanför Smögenbryggans vimmel, i en liten charmig tvärgata finner ni The Barn på Smögen. The Barn serverar välkomponerade amerikanska gourmethamburgare med förstklassiga svenska råvaror. Restaurangen öppnandes på Smögen 2017 efter att deras första restaurang i Göteborg blev en braksuccé.

Förutom den utsökta maten finner ni här en fantastisk restaurangmiljö, skön atmosfär och välgjorda drinkar.

The Barn har öppet främst under sommaren men även en hel del helger under maj och september.

 Sillgatan 10, 45650 Smögen
 +46 523 30828
 https://www.thebarn.se/smogen/

 

Göstas fiskekrog

På Göstas fiskekrog finner ni en ansamling av havets läckerheter i en charmig krogmiljö. Den välkomponerade menyn består av ett flertal utsökta fiskerätter, rykande färska skaldjur och flera utsökta kötträtter för de som önskar ett alternativ till firren.

Göstas ligger vägg i vägg med Götas fiskebutik. En perfekt möjlighet att smidigt ta med sig de råvaror man tidigare smakat på sin tallrik. Sitt på den fantastiska uteserveringen precis vid Smögenbryggans inträde och avnjut den utsökta maten och en kall medans du tar in bryggans vimmel och utsikt över västerhavet.

Fiskhamnsgatan 32, 45651 Smögen
+46 523 72077
 http://www.gostasfiskekrog.se/

 

Restaurang Smögens Hafvsbad

Denna listan hade inte varit komplett utan att rekommendera Smögens Hafvsbad egna restaurang. Restaurang Smögens Hafvsbad har serverat fisk, hummer, kräftor, musslor och ostron i över 100 år – en kunskap, kultur och tradition som stolt förs vidare till dagens middagsgäster.

Restaurang Smögens Hafvsbad är beläget 10 min gångavstånd från Smögenbryggan precis intill Smögens berömda och ståtliga vattentorn. Från restaurangen och uteserveringen intill kan du hänföras av fantastiska vyer över havet, klipporna och de dramatiska solnedgångarna.

En grupp människor skålar under middag på restaurang Smögens Hafvsbad - Sommarguide SmögenPå restaurangen finner du en kombination av traditionell husmanskost och À la carte präglad av lokala fisk- och skaldjur samt övriga proteiner från vår lokala kustchark. Restaurangen är certifierad och medlem i ”Smaka på Västsverige”, ett nätverk som står för hög matkvalité och fungerar som en guide till de bästa måltidsupplevelser och restaurangerna i Västsverige.

Hotellgatan 26, 456 51 Smögen
 +46 523 66 84 50
 www.smogenshafvsbad.se

 

 

Skärets krog

Skärets krog dukar fram vällagad och utsökt mat mitt bland Smögenbryggans vimmel. Restaurangmenyn har en genomgående röd tråd – havet och gården – närodlade råvaror som komponeras med modern twist. Om du suktar över en hummermåltid du sent kommer glömma är Skäret restaurangen för dig.

Avsluta kvällen på krogens pianobar och ta in den härliga atmosfären, utsökta drinkarna och livemusik från någon av landets pianisteliter.

Hamnen 1, 456 51 Smögen
+46 523 – 32317
 http://skaretskrog.se/

Shopping på Smögen

 

Pondus

Är ni ute efter en snygg outfit att strosa genom Smögens charmiga gator med, så har Pondus med största sannolikhet något som matchar både smak och budget. Hos Pondus hittar du Smögens största och bredaste sortiment av kända klädvarumärken som t.ex Gant, Polo Ralph Lauren, Denim & Supply- Ralph Lauren, Hilfiger Denim, Henri Lloyd och Noth Sails. Butiken är hela 300 m2 stor och är placerad mitt på smögenbryggan.

Smögen är öppet sommartid dagligen från 11.00.

Smögenbryggan, 456 51 Smögen
 +46 523 70002
www.pondus.eu

 

Smögen Outlet

Önskar ni köpa med heminredningsdetaljer till bra kvalitet och ännu bättre priser så är Smögen Outlet butiken för dig. Här finner ni ett stort sortiment av glas, textiler och inredningsdetaljer från varumärken som Orrefors, SEA Glasbruk, Gripsholm, Sagaform, Kosta Linnewäfveri, Orrefors Jernverk och DJ Frantextil. Passa även på att kika på övervåningen och deras nya sovrumsavdelning med allt från kuddar, täcken, påslakanset, underlakan, överkast och mycket mer!

Hamngatan 9, 456 51 Smögen
+46 706 664701
facebook.com/SmogenOutlet

 

Blue

En butik med mycket smått och gott. Väl inne i butiken finner ni en bred variation av både kläder, väskor, inredning och andra saker.  Ja, det är nära omöjligt att lämna  butiken tomhänt.

Butiken är öppen hela sommaren och även andra delar av året.

Fiskhamnsgatan 1, 456 51 Smögen
 + 46 076-241 96 16
blue

Badplatser på Smögen och omnejd

Badplatserna på och runtomkring Smögen är kända för sina klara rena vatten och fantastiska klippformationer. Det är därför tusentals människor lockas till Smögens många fantastiska badplatser under sommaren. Västkustens pärla har flera badplatser som är värda ett besök, vare sig du är med kärleken, kompisgänget eller familjen.

 

Vallevik

Vallevik är Smögens största och populäraste badplats och är beläget vid slutet av smögebryggan – perfekt för den som vill glassa i solen och svalka sig i vattnen men fortfarande ha nära till butiker och restauranger. Den största delen av badplatsen är omgivet av häng-vänliga klippformationer med flera hopptorn och badtrappor utplacerade. Det finns också ett litet barnbad med sandstrand som passar utmärkt för de små.

Hitta till Vallevik

 

Dambadet & Herrbadet (Makrillviken)

Dambadet och herrbadet i makrillviken po smogen bredvid smogens hafvsbadEn riktigt smögenpärla är området vid Makrillviken som ligger ca 70 meter ifrån hotell Smögens Hafvsbad. Historiskt var detta en badplats – som namnget avger –  där kvinnor och män endast fick vistas på sin specifika del av Makrillviken. Idag är såklart både män och kvinnor välkomna att avnjuta hela området.
Det finns både hoppvänliga klippor och stegar ner till vattnen. Kanske inte lämpligast för barn då man behöver vara lite simkunnig för att ta sig in och ur vattnen. Det finns dock en brygga intill klipporna där barnen kan fiska krabba.

Hitta till Dambadet & Herrbadet

 

 


Flöjten 

En perfekt badplats för hela familjen. Precis intill smögenbryggans parkering finner ni Flöjten – en vacker grund vik med sand och badtrappor. I anslutning till viken finns även vackra klippformationer som gör en perfekt plats för att lägga sig under solen.

Hitta till Flöjten

 

Sandön

Ännu en badplats som är perfekt lämpad för barnfamiljer. Sandön är Smögens enda naturliga sandstrand är beläget i ett naturvårdsområdet som ligger i anslutning till ett väldigt populärt motionsspår på 1,5 km. I närheten av badplatsen finner ni även toa, kiosk och parkering.

Hitta till Sandön

Turistattraktioner på Smögen och omnejd

Vad är Sommarguide Smögen om inte för alla fantastiska turistattraktioner som finns på och runtomkring den lilla vackra ön. Här listar vi destinationerna som absolut är värda ett besök under er vistelse på Smögen.

 

Smögenbryggan

smogenhamnen och smogenbryggan i solnedgångBefinner man sig på smögenbryggan på högsommaren så förstår man snabbt varför denna 1 km långa bryggan är Bohusläns största turismål. Smögen lockar tiotusentals turister varje år och ingen lär missa denna vimlande plats. Här finner ni magisk stämning, vackra badplatser, utmärkt shopping, utsökt mat och ett nattliv som går att jämföras med Sveriges största städer.
Bryggan är en plats för alla åldrar – sitt på en av de många uteserveringarna och njut av det bullrande båtlivet eller ta en promenad längst vattnen.
De flesta båtturerna runt ön utgår från Smögenbryggan, ett smidigt sätt att åka på en skärgårdstur, uppleva en fartfylld ribbåtstur eller besöka närliggande Kungshamn.

 

 

Hållö fyr

Upplev Hållö fyr och dess spektakulära omgivning. Hållö fyr och kulturhuset intill är öppet under sommaren och erbjuder sina gäster guidade rundturer. Upplev historian, utställningar, geologin och den vecka naturen på denna fantastiska destination.

 http://www.hallofyr.se/

 

Stångehuvud Naturreservat

Ett besök till Stångehuvud och dess 920 år gamla granitformationer är ett måste! Ta med hela familjen och vandra bland klipporna, unna dig ett härligt bad i Västerhavet och ta in den spektakulära omgivningen.

Stånghuvud

Foto: http://naturephotography.se

 

Ramsvikslandet

Njut av de vidsträckta klippformationerna rundslipade av det vilda västerhavet. Naturreservatet Ramsvikslandet bjuder på fantastiska vyer av Bohusläns vackra natur och härliga vandringsleder för hela familjen.

 

Nordens Ark

Ca 20 minuter från Smögen finner ni populära Nordens Ark – en ideell stiftelse som arbetar för att ge utrotningshotade djur en framtid. Upplev ett 80-tal djurarter, bland annat, stinkpaddor, hotade lantraser, skruvhornsgetter till världens största kattdjur, amurtigern och tre typer av leopard. En upplevelse på Nordens Ark är för hela familjen, men speciellt för barnen att uppleva en spännande och kunskapsgivande dag de sent kommer glömma.

www.nordensark.se

Vandringsleder

Den lilla ön Smögen är omgiven av en spektakulär omgivning med många fantastiska vandringsleder att ta sig an. Här listar vi de vandringsleder vi tycker är värda ett besök. Eller två.

 

Sandö

Sandö är ett naturvårdsområde och mer än bara en badplats. Längs bergsryggen med en fantastisk utsikt finns ett cirka 1,5 km långt vandrings- och motiosspår i en vändslinga. Tänk på att det är lika lång väg tillbaka!
Informationsbroschyr (.pdf)

 

Hästen

Friluftsled Hästen på Smögen ger en fantastisk promenad på bergen längs havet. Leden börjar vid Makrillviken eller alternativt från badplatsen Vallevik. Makrillviken ligger nedanför Smögens Hafvsbad.
Informationsbroschyr (.pdf)

 

Kleven

Klevöns klippor är populära att vandra runt på. Det finns en led ut till västra delen av ön, men var inte rädd att fortsätta på egen hand, söderut, efter leden tar slut.

 

Soteleden

Soteleden omfattar Kungshamn och Smögen med omnejd. Här finner kan du hitta mer information
om vandringsleder i området:
www.vastsverige.com

 

Kuststigen

Kuststigen i Lysekil ger dig möjligheten att uppleva landskapets fantastiska natur och historiska platser till fots. Stigen går omväxlande fram i kulturlandskap en bit från dagens kustlinje i fornlämningsmiljö och med unika hällristningsområde.
Stigen sträcker sig även längs dagens strandlinje med underbara utsiktsplatser och de bästa tänkbara naturupplevelser Bohuskusten kan erbjuda.
Mer information: alltomlysekil.se

 

Bohusleden

Bohusleden består av 27 etapper och sträcker sig från Lindome i söder till Strömstad i norr.
I söder ansluter Bohusleden till Hallandsleden.
Mer information: bohusleden.se

Events & festivaler

Den lilla ön Smögen är omgiven av en spektakulär omgivning med många fantastiska vandringsleder att ta sig an. Här listar vi de vandringsleder vi tycker är värda ett besök. Eller två.

 

Amaze

Amazefestivalen hade premiär sommaren 2018 och tog hela Smögen med Storm. Arrangemanget, artisterna och logistiken runtomkring var av ypperst kvalitet. Artister som Steve Angelo spelade för en flera tusen åskådare mitt i Smögen. En unik upplevelse för alla som var där. 2022 är det dags igen efter 2 års uppehåll så missa inte att boka dina biljetter!
Datum: 29-30 juli 2022
www.amaze.se

 

Icebug Xperience 2022

Icebug Xperience är ett vandrings- och trailrunninglopp som går i den Bohuslänska naturen 2-4 september 2022.

Icebug Xperience skiljer sig från många andra skandinaviska vandrings- och trailrunninglopp. När andra lopp har fokus på fjäll riktar Icebug blicken mot havet i det unika landskapet Bohuslän. Vandra och spring på rödgnistrande granithällar och genom vackra kulturlandskap med fantastiska vyer över västerhavets horisont.
Datum: 2-4 september 2022
Icebug Xperience

 

Island of light

Otroliga 30 000 personer besökte och fick uppleva detta unika och världsberömda konstevent på Smögen första året. Erkända nationella och internationella ljuskonstnärer lyste upp Smögen och Hållö med sina unika ljusinstallationer. Eventet som fick mediauppmärksamhet över hela världen. Missa inte denna magiska upplevelse när Smögens klippor, bryggor, gränder och havet kommer att bli skådespel för interaktiva ljuskonstverk och ljusinstallationer.

www.islandoflight.se

SMÖGENS STORA BLÅ
vårt populäraste paket
Smögens Hafvsbad      SvitMinisvitSuperiorrumDubbelrum